Mazowieccy Piwowarzy na Festiwalu Piwowarów Domowych 2022

Na najbliższym Festiwalu Piwowarów Domowych (11 czerwca 2022 r., Warszawa), wśród wystawców szykuje się naprawdę mocna reprezentacja piwowarów domowych z Mazowsza, a dokładniej 17 mazowieckich browarów domowych. Wyjątkowe wydarzenie w formule, płacisz raz za wstęp i degustujesz bez limitu w trakcie blisko 10-godzinnego wydarzenia, do tego w zestawie wyjątkowe szkło. Polecam mocno odwiedzić i poznać wszystkich obecnych mazowieckich pasjonatów kraftu. Ale to jest mocna ekipa!

Poznajcie doświadczonych piwowarów mających niejednokrotnie kilkaset warek piwa na swoim koncie, dowiedzcie się o nich więcej przed festiwalem i zobaczcie, co przygotowali na imprezę.

Nadal można kupować bilety, zapraszam, z poniższym kodem dostaniecie zniżkę.

Kraft Adventure – Paweł Kowalewski

https://www.facebook.com/kraftadventure/

Kraft Adventure kolejny raz na Festiwalu. Browar domowy założyłem po koniec 2015 roku – czyli już 6,5 roku bawię się piwowarstwo domowe. Co lubię warzyć? Klasyki i lagerów to u mnie nie znajdziecie. Ulubione style to wszelkiego rodzaju IPA (nawarzyłem już tego trochę) – mocarne RISy (większość Barrel Aged) – piwa dzikie. Na festiwalu będę polewał kolejną wersję owocowego Lambika (chyba najlepszy z moich dotychczasowych) – lekkiego kwasa (bez laktozy) z bardzo fajnymi dodatkami oraz najprawdopodobniej RISa 30 BLG leżakowanego ponad 18 miesięcy w beczce po bourbonie Maker’s Mark z jednym fajnym dodatkiem.

Browar Don Vito – Witold Borczyk

https://www.facebook.com/browardonvito

Mój browar domowy to Browar Domowy „Don Vito” Zajmuje się hobbistycznym warzeniem piwa od ok. 4 lat. Jeśli się to uda to na stoisku nie zabraknie akcentów mafijnych. Piwa, które zaserwuje to: Sour z kalamansi i brzoskwinią, West Coast Ipa oraz Coffee Imperial Stout.

Tapwater Brewing – Rafał Szuplewski i Maks Krawczyk

https://www.facebook.com/Tapwater-brewing-103758661102151/

Warzymy złoty trunek już ponad 8 lat! Ponad 400 warek doświadczenia i wyciągania wniosków z metryczek sędziowskich zobowiązuje nas do serwowania pysznego piwerka. Będzie kwaśno, będzie słodko, wytrawnie i na dziko. Lorem ipsum dolor sit amet.

Niezły PoLew – Kamil Sterczewski

https://www.facebook.com/NiezlyPolew/

Browar domowy założyłem w 2018 roku i od tego czasu uwarzyłem niemal 100 warek. Udało mi się w tym czasie zdobyć kilka wysokich miejsc na konkursach piw domowych. Na festiwalu spodziewać się możecie lekkich piw z dodatkami owoców oraz saisona. Zapraszam!

Browar Bachus – Łukasz Bachora

https://www.facebook.com/BrowarBachus

Piwowar domowy, któremu udało się przekuć pasję w wykonywany zawód. Na FPD zabierze nowofalowego Pilsa, NEIPę z pacyficznymi chmielami, American Wheat z marakują, oraz owocowego kwasa.

Browar Novicjusz – Michał Jarosiński

https://www.facebook.com/Browar-Domowy-Novicjusz-1581991181888015/

Cześć! Mam na imię Michał i warzę już 6 lat. Wpadłem jakoś tak… w ten piwkowy świat. Robię różne piwa, nie zamykam się. Na Festiwal biorę pyszne piwka te: – Dubbla Belgijskiego – co by było ciemne no i coś mocnego. – Cytrynowe Pszenne – może będzie rześkie – Milkshake IPA z ananasem na kveikowych drożdżach. Mam nadzieję, że się uda wszystkich gustom sprostać! Zapraszam!

Hop Saska – Paweł Tokarski i Grzegorz Szymecki

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057655320823

Warzymy piwo od prawie 5 lat, na koncie mamy ponad 120 warek. Zdarzyło się nam kilka razy stanąć na pudle w konkursach piw domowych. Na Festiwalu pojawimy się po raz pierwszy, postaramy się zaserwować jakiegoś mocniejszego sztosa, a także coś przyjemnie owocowego na czerwcowe upały.

Wu’s Brews & Browar Stańczowy – Wojciech Staszewski i Marcin Stańczuk

Tak piszą o sobie: Przygodę z warzeniem zaczynaliśmy wspólnie w 2013 roku, potem każdy działał w swoim browarze. Dziś po uwarzeniu (wspólnie lub osobno) w sumie ponad 160 warek, znów stajemy ramię w ramię serwując Wam ciekawe piwa i przekąski.

Na naszym stanowisku skosztujecie:
– ponad 2 letniego Brett Cognac Wood Aged Old Ale
– srogiego American Barleywine
– kwaśne, brettowe Wild Sour Fruit Ale z brzoskwinią
– orzeźwiające Juicy Gose z agrestem (I miejsce w I Mazowieckim Beer Challange uwarzone w Browarze Palatum)
– dzikiego Flanders Red Ale (I miejsce w KKPD)
– różnych serów i mięsiw domowej roboty

Browar Dudek – Piotr Andrzejczak

https://www.facebook.com/browardomowydudek/

Z rubieży warszawskiego Ursusa nadaje piwowar Dudek, debiutujący w tym roku na FPD miłośnik piw wędzonych, dzikich, leśnych i west coastów, który o piwie mógłby gadać bez końca. Gorąca – dosłownie i w przenośni – atmosfera festiwalu zachęciła mnie do uwarzenia dla was klasyki polskiej, angielskiej i belgijskiej, a przy pomyślnych wiatrach też piwa, w którym pierwsze skrzypce zagra zioło. Będzie lekko, rześko i dość niskoalkoholowo. Mój pierwszy FPD to też doskonała okazja, żeby powtórzyć niektóre z receptur, które pojawiły się wcześniej na podiach lub w finałach konkursów. Do zobaczenia!

Beats&Hops – Cezary Czarkowski

https://www.facebook.com/BEATS-and-HOPS-901503026699120/

Beats&Hops by Cez14 to browar domowy powstały w 2016 roku. Tym, którzy byli na poprzednich edycjach Beats&Hops jest dobrze znany szczególnie z zamiłowania do dobrej muzyki i zawsze obecnych gramofonów, z których sączą się przemiłe beaty. W tym roku na festiwalu planowane są tradycyjnie IceT czyli herbaciany ale oraz piwo o smaku naturalnej coli i wiele innych niespodzianek.

Nieznane Wody – Krzysztof Onyszko

Dekadę temu, w początkach piwnej rewolucji, był ktoś kto zapytał mnie: czemu nie spróbować? Tak to się zaczęło i trwa do dziś. Wypłynąłem na nieznane mi wody. Nauka od podstaw, a potem eksperymenty, ciekawe pomysły i połączenia. Co u mnie na festiwalu? Zajrzymy do kilku miejsc na mapie świata. Popłyniemy przez klasyczne style, wzbogacone o ciekawe dodatki. Po za piwem będą dostępne inne mocniejsze napitki domowej produkcji. Zaserwuję też specjały bazujące na surowcach używanych przy warzeniu piwa. Zatem… do spotkania na Nieznanych Wodach!

Złoty Kundel – Artur Dąbrowski

https://www.facebook.com/PiesZeSzlachetnegoKruszcu/

Kucharz z zawodu, piwowar z zamiłowania. I przede wszystkim zwariowany za punkcie psiaków. Moim planem na ugoszczenie fanów piwa będą raczej klasyczne piwa, choć z niecodziennymi, warzywno-owocowymi dodatkami. Zapraszam miłośników bezkompromisowych smaków i kochających wszystkie zwierzaki, nie tylko pieski!

Browar Krypta – Mateusz Karol i Piotr Markowski

https://www.facebook.com/BrowarKrypta/

Zaczęło się od filmu Kopyra „Warzenie piwa jest proste” i zakładu o piwowarski zestaw startowy. Obecnie 45 warek. Browar warzy od październik 2016. Ulubione style piwne: Witbier, IPA, Braggot, Stout. Mam nadzieję że tym razem piwa i stanowisko będą jeszcze lepsze niż na poprzednim festiwalu.

Browar Domowy Sąsiedzi – Jacek Stachowski i Tomasz Piszczelski

Warzymy domowo od kilkunastu lat, wspólnie od kilku. Na festiwal mamy w planach przywieźć: – portera bałtyckiego leżakowanego z płatkami Bourbon, którego przygotowaliśmy w 2020 r na zeszłoroczny festiwal – hoppy pilsa – wg receptury która wygrała w WKPD 2016 i XV Konkurs Piw Domowych PSPD Cieszyn 2017 – lager wiedeński – wg receptury która wygrała w WKPD 2019 – pils czeski – wg receptury która wygrała we Wrocławskim KPD 2019 – NEIPA oraz Pale Ale z muscovado – przygotowane specjalnie na FPD.

Browar Miglanc – Janusz Mocarski

https://www.facebook.com/browarmiglanc/

Browar Miglanc – na piwnej scenie od 2015 roku. W garach bulgoczą przede wszystkim mocno nachmielone IPA oraz owocowe i kwaśne wynalazki. Uczestnik drugiej edycji FPD. Choć Miglanc ma naturę leniwca, to nigdy nie idzie na skróty. Podczas Festiwalu Piwowarów Domowych 2022 z kranów poleje się sześć zupełnie różnych od siebie piw oraz coś dla miłośników dobrej kawy!

Browa’rek – Łukasz Rek

https://www.facebook.com/browareka

Zaczęło się 8 lat temu od jakiegoś piwa z goryczką. Dwa lata później postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwo. I ciągle jestem zafascynowany procesem tworzenia piwa. Do tej pory udało mi się stworzyć ponad 120 unikalnych piw. Niezmiernie się cieszę, że będę mógł Was poczęstować swoimi piwami już po raz drugi. To czego na pewno możecie się u mnie spodziewać to brak laktozy oraz aromatów. Uwaga!!! Będzie GORICZKA!!!
P.S. Specjalnie dla fanów aldehydu przyniosę kilka butelek na spróbowanie.

Browar Ulewa – Jacek Szewczyk, Tomasz Barcikowski i Konrad Wierzbicki

https://www.facebook.com/BrowarUlewa/

Browar Ulewa jest kooperacyjnym browarem domowym trzech piwowarów — Jacka, Konrada i Tomka. Warzymy piwa głównie dla siebie i naszych znajomych, w najróżniejszych stylach. Każdy z nas ma swoje ulubione pozycje, którymi dzieli się z resztą, zatem będziecie mogli spróbować u nas piw od lekkiego piwa ala Grodziskie, przez intensywnie chmielowe IPA po intensywnego i treściwego RISa. Na początek pokazać naszą wariację na temat Piwa Grodziskiego Tomka w wersji Whisky Grodziskie, na dobry i lekki początek wieczoru. Następnie zapraszamy po wytrawną i porządnie chmieloną wersję IPA od Jacka, sami nie wiemy ile chmielu się tam pojawi! Poza nimi na pewno znajdziecie coś równie ciekawego z kveikami! A na koniec wieczoru porozmawiajcie z nami przy porządnym RISie z dodatkami, ciekawe kto z Was pozna je wszystkie?

Powyższe opisy przygotowane zostały przez samych piwowarów.

Jedna myśl na temat “Mazowieccy Piwowarzy na Festiwalu Piwowarów Domowych 2022

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s